2013-12-07

"Jei mes esam pacifistai, ar dujų balionėlį galima nešiotis?"

Sveiki,

Dar kartą pamėginsiu parašyti apie V. iškeltą klausimą, kuomet jis rašė:

"Jei mes esam pacifistai, ar dujų balionėlį galima nešiotis?"

Kas yra dujų balionėlis ir kodėl jį reikia nešiotis? Mano supratimu dujų balionėlis nėra ginklas, tačiau tuo pačiu jis yra labai artimas ginklui. Tai priemonė apsaugai tiek nuo šunų ir nuo chuliganų. Žinoma kitas žmogus gali dujas naudoti lygiai taip pat ir apiplėšimo prievartos taikymo kitam tikslais.

Klausimą kelčiau taip: jeigu laikome save taikdariais, apie kuriuos Jėzus sako: "Palaiminti taikdariai, nes jie bus vadinami Dievo vaikais" (Mt 5,9), tuomet netgi dujų balionėlis kišenėje nėra apie taikdarystę kalbantis instrumentas.

Biblijoje labiau mokoma į prievartą ir agresiją reaguoti tokiais veiksmais, kurie komunikuotų meilę, netgi meilę priešui. Nėra klausimų, kad incidento metu agresorius turi visus šansus laimėti prieš taikdarį nenaudojanti ginklo, ir jį sužeisti, apiplėšti, gal net nužudyti. Visgi čia yra mūsų pasirinkimas sekti Kristumi pusiau juo tikint ar visiškai juo pasitikint ir priimant pasitikėjimo Kristumi pasekmes? Taikdario gyvenime yra daug vietos ir nukentėjimui. Panašiai kaip ir gelbėtojo gyvenime. Štai Rygoje šalia tų žmonių kurie žuvo maximos stogui griūnant yra ir keletas gelbėtojų, kurie atėjo ir po pirmo griuvimo gelbėjo žmones ir antras stogo griuvimas užmušė ir juos.

Kodėl Jėzus taikdarius vadina palaimintais? Manau būtent dėl to, kad jie prisiima riziką nukentėti ir patirti kančią dėl sekimo paskui Kristų. Būti taikdariu, reiškia būti Dievo vaiku. Taigi ir būdami taikdariai turime būti pasiruošę kentėti kančias, rodyti meilę priešui, suteikti atleidimą.

Aš verčiau nešiojuosi Bibliją, kuri yra mano stiprybės šaltinis, ir pasikliaudamas Dievu, priimsiu tai, kas nutinka, ir su Dievo pagalba tai spręsiu, negu ryšiuos savo saugumo klausimą įgyvendinti apsiginkluodamas.

Artūras Rulinskas
VLKB pastorius

1 komentaras:

  1. Tai jeigu mane prievartauja, aš į prievartautoją turiu žiūrėti su meile?

    AtsakytiPanaikinti

  Adaptuota The Professional Template tema